.

Verbeter je nachtrust met de juiste lampen in je slaapkamer

Blog

Verbeter je nachtrust met de juiste lampen in je slaapkamer

De juiste verlichting kan jou helpen bij een betere nachtrust. Hoe dat zit, leggen we hier uit. Ook geven we je enkele tips voor verlichting in jouw slaapkamer.

Bekend is misschien dat de kleur blauw een kalmerende werking heeft, maar let op, dat geldt niet voor verlichting. Blauwe verf op je muren: helemaal prima. Blauw licht: niet doen. De reden is dat blauw licht invloed heeft op de hormonen cortisol en serotonine. Deze hormonen regelen je alertheid, reactievermogen en gevoelsleven.

Blauw licht verstoort aanmaak van melatonine

Blauwe lichtgolven in kunstverlichting is ontwrichtend voor de nachtrust, deze reduceren namelijk de aanmaak van melatonine. Deze blauwe golven vind je in LED-lamplicht en word je mee geconfronteerd als je tv gaat kijken, nog even de tablet aandoet op bed of je social media checkt op bed. Laat dus die apparaten uit voor een betere nachtrust.

Schemerlicht of helder wit licht?

Bij ouderen kan het slaap- en waakritme positief worden beïnvloed met bepaalde verlichting. Ouderen geven meer voorkeur aan het schemerlicht dan de helder ‘witte’ verlichting. Deze schemerverlichting geeft de ouderen een warm en gezellige beleving. Bij dementerende ouderen echter zie je vaak een verstoord dag-/nachtritme. In een Amsterdams verzorgingshuis zijn verzorgers stimulerende verlichting als therapie gaan inzetten. Dit wordt gedaan door (kunst)licht te gaan versterken gedurende de dag. Dit leverde een kleine verbetering van enkele symptomen bij dementie.

Beeldschermen uit voor je gaat slapen!

Een tip voor licht in je slaapkamer: hou het gedimd. Eventueel ook buiten de slaapkamer. Het werkt heel goed om een uur voordat je naar bed gaat alle beeldschermen uit te doen en even bij te komen van de dag in gedimd licht. En rood licht werkt extra rustgevend.

Probeer het maar eens, we horen graag jullie ervaringen.