.

Blog

Onderhoudtips voor je topdekmatras

Zo kun je het beste je topdekmatras onderhouden

Vraag je je ook weleens af hoe je nou eigenlijk je topdekmatras moet onderhouden? Na verloop van tijd wordt je topdekmatras vies en is het tijd om deze te reinigen. Hoe beter je de topper onderhoud, hoe langer de topper meegaat. Je verlengt zo de levensduur en het is ook hygiënischer. Een topdekmatras is best groot en onhandig, maar met deze tips lukt het je om het topdekmatras goed te onderhouden.

1. Bescherm je topdekmatras

De beste manier om ervoor te zorgen dat je topper lang meegaat, is door deze goed te beschermen. Plaats altijd een matrasbeschermer. Dit helpt bij de vochtregulatie en beschermt de hoes van het matras. Daarnaast kun je een molton gebruiken over het matras. Deze beschermt tegen vlekken of ander vuil en is gemakkelijk te wassen. Zeker als je veel transpireert is een molton echt aan te raden. Het neemt vocht namelijk erg goed op. Omdat een molton vaak wat ruwer is raden we aan er nog een hoeslaken omheen te doen. Deze voelt heerlijk zacht aan en daardoor ligt het bed lekkerder.

2. Keer je topdekmatras regelmatig

Een (topdek)matras is vaak opgebouwd uit verschillende lagen en zones om je de juiste ondersteuning te bieden. Die lagen bepalen namelijk de flexibiliteit van het matras. Soms zijn de lagen symmetrisch en kun je het matras dus omkeren om kuilvorming te voorkomen. Bij andere matrassen is roteren voldoende. We raden je aan om na 8 jaar je (topdek)matras te vervangen. Zo voorkom je rug- en nekklachten en daarnaast is het ook hygiënischer.

3. Ventileren

Je transpireert ’s nachts veel om je warmte kwijt te kunnen, soms ook als je dat niet door hebt. Als je ‘s ochtends gelijk je dekbed weer dichtslaat krijgen je lakens geen tijd om te luchten. Daarom is het erg belangrijk om je dekbed elke ochtend open te slaan. Laat het een half uurtje luchten en zet tegelijkertijd een raam open. Dit zorgt voor frisse lucht en je krijgt er gelijk energie van. ‘s Avonds voelt het bed dan weer lekker fris aan. Heb je veel last van transpiratie? Lees hier meer over de mogelijke oorzaak ervan.

4. Stofzuigen

Het wassen van de hoes van het topdekmatras kan veel tijd in beslag nemen en is een inspannende klus. In de weken dat je de topper niet wast, kun je het topmatras stofzuigen. Doe dit op de laagste stand met een zacht mondstuk. Hiermee verwijder je stof, vuiltjes en het werkt ook efficiënt tegen huisstofmijt.

5. De tijk wassen

Het overtrek van een topdekmatras kun je meestal gewoon wassen. Deze is over het algemeen een stuk kleiner dan de tijk van een matras. Het kost daarom veel minder moeite. Bekijk altijd het waslabel voordat je de tijk in de wasmachine stopt. Volg de instructies op en was de topper zoals aangegeven. Droog de tijk buiten uit het zicht van de zon op een dag dat de luchtvochtigheid laag is, of kies ervoor om de tijk binnen te drogen. Hang de tijk over een wasrek, trapleuning, deur of over een schone tafel, zodat deze goed kan drogen. Het drogen van de tijk is erg belangrijk, het kan best een tijd duren voordat deze goed droog is.

Naast het onderhouden van je topdekmatras is het ook lekker om je slaapkamer schoon te houden. Bekijk het stappenplan.

6. Vlekken uit het topdekmatras verwijderen

Hoe goed je ook voor je topdekmatras zorgt, na enkele jaren kunnen er toch vlekken ontstaan. Wij raden het af om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Kies daarvoor in de plaats voor mildere schoonmaakmiddelen zoals soda en zout. Is de plek nog vochtig? Dan kun je zout of soda erop strooien. Laat het een tijd liggen zodat de baking soda of het zout het vocht ook echt kan opnemen. Naderhand kun je het weer verwijderen met behulp van een stofzuiger. Je kunt hardnekkige vlekken die er al een tijd zitten ook met een vochtige doek en een beetje groene zeep eruit proberen te boenen. Gebruik vooral niet teveel water, dan kan het namelijk slechter drogen.

7. Je matras professsioneel laten reinigen

Vind je het toch een flinke klus of heb je een topper die je niet mag wassen? Dan kun je altijd een professioneel bedrijf of stomerij inhuren om je topdekmatras te reinigen. Reinig de tijk of de topper minimaal één tot twee keer per jaar.

Waarom je topdekmatras onderhouden?

Het lijkt misschien wat veel allemaal, maar door het topdekmatras goed te onderhouden gaat deze veel langer mee. Je ligt namelijk een stuk lekkerder in een fris bed! Ook krijg je zo minder snel last van schouder-, nek-, of rugklachten. Onderaan deze blog delen we nog een overzicht, zo zie je in één oogopslag hoe je je matras, dekbed en lakens het beste kunt onderhouden.

Hoe vaak moet je je topdekmatras wassen?

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren met betrekking tot het wassen van het bed en het beddengoed. De ene zweet misschien meer dan de ander, of heeft last van een onrustige huid, waardoor je misschien sneller het beddengoed zult vervangen. Onderstaand lijstje kun je als richtlijn gebruiken voor de hoeveelheid wasbeurten.

Wat

Aantal

Per

Topdekmatras

1 tot 2 keer

jaar

Tijk

4 keer

jaar

Matrasbeschermer

1 keer

maand

Molton

1 keer

twee weken

Hoeslaken

1 keer

week

Kussensloop

1 tot 3 keer

week


Heb je vragen over het gebruik of onderhoud van een topdekmatras? We helpen je graag aan het juiste advies. Bezoek onze winkel.